Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Annan ja perheeni tarinaa

Anna taudin kourissa

Sunnuntai 14.2.2021 klo 8:00 - Tiina Pihlajamäki


Satalinnan_sairaala_lastentalo.jpg

Satalinnan parantolan portaita oli vaikea kiivetä. Kun Anna hengästyi ja joutui pysähtymään, Hilja nosti hänet syliinsä. Lääkärin huoneessa hänet riisuttiin alusvaatteilleen, ja hän paleli niin että käsivarret ja reidet menivät kananlihalle. Hoitaja mittasi ja punnitsi hänet samalla kun lääkäri kyseli Hiljalta ja kirjasi muistiin loputtomasti tietoja. Anna istutettiin äidin syliin ja hänen kyynärtaipeeseensa pistettiin paksu neula. Kun hän alkoi huutaa, hänet komennettiin pysymään paikoillaan. Hän ei voinut katsoa, mitä neulalla tehtiin, mutta kun kidutus loppui, hän näki hoitajalla telineessä kolme lasiputkellista verta.

Anna vietiin pesuhuoneeseen, jossa hän paleli kovin, vaikka ammeen vesi oli lämmintä. Hänelle puettiin pitkät, paksut sukat sekä sairaalan mekko, joka oli paksua ja pehmeää puuvillaa. Sairaalan tossut jalassa ja käsi äidin kädessä Anna seurasi jännittyneenä hoitajan perässä valtavan suureen ja korkeaan huoneeseen, jonka seinät oli maalattu vaaleanruskeiksi. Huoneessa oli kymmenen kolhiintunutta rautasänkyä, ja jokaisessa majaili suunnilleen Annan ikäinen tyttö. Anna peiteltiin sänkyyn paksun, harmaan villafiltin ja puhtaanvalkoisen lakanan alle. 

Kun Hilja ryhtyi tekemään lähtöä, Anna alkoi itkeä ja huutaa kauhuissaan. Äidin oli kuitenkin mentävä. Kun hän vielä kurkisti ovelta takaisin, Anna kiljui perään: 

“Äiti, vie mut kotiin! Mä en jää tänne! Älä jätä mua tänne!”

Avainsanat: tuberkuloosi, 1940-luku, Satalinnan sairaala


Kommentit

7.2.2022 21:00  Heli

Mielenkiintoista!

Itse myöskin Kauvatsalta.

8.2.2022 20:48  Tiina Pihlajamäki

Hienoa kuulla! Kävin viime kesänä Kauvatsalla etsimässä äidille tuttuja paikkoja, ja paikallisen huoltoaseman kahvilassa oli mukavia ihmisiä, jotka neuvoivat niiden löytämisessä.

8.3.2022 12:46  Heli

Pakko kommentoida vielä. Asuin aivan äitisi kodin vieressä. Liikuttuneena luen kertomuksiasi. Olen kaksi vuotta äitiäsi nuorempi. Siitä Tuulan jokeen putoamisesta en muista, vaikka ehkä olin mukana.Jospa tulet vielä uudelleen Kauvatsalle...Asun nykyisin Kokemäen keskustan tuntumassa.

8.3.2022 18:54  Tiina Pihlajamäki

Hei Heli!Kirjoita minulle sähköpostia, niin vastaan kommenttiisi henkilökohtaisesti! Osoite on tiina.pihlajamaki@gmail.com


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini