Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Annan ja perheeni tarinaa

Salavuoteutta hirsimökissä

Sunnuntai 28.7.2019 klo 13:43 - Tiina Pihlajamäki


Vuonna 1938 Kauvatsa oli noin kolmen tuhannen asukkaan kunta, mutta nykyään se kuuluu Kokemäkeen. Kylän halki virtaa Kauvatsanjoki, ja kaunis Sääksjärvi on vesistöltään puhdas ja suosittu mökkijärvi. Sotien jälkeen Kauvatsalle asutettiin Karjalan Pyhäjärven siirtoväkeä.

Hilja_Peramaa_rajattu.jpg

Kauvatsan Jalonojan kylässä asui Hilja kahden poikansa, Einon ja Mikon kanssa. Talosta oli keskustaan matkaa kilometrin verran. Kylässä oli kauppoja, juna-asema ja parin kilometrin päässä Jalonojan koulu. Myöhemmin sinne tuli elokuvateatterikin. Kirkon lähellä oli meijeri.

Hilja oli jäänyt leskeksi viisi vuotta aiemmin. Poikien isä Frans oli nuorena miehenä osallistunut kapinaan ja saanut puukoniskun rintaansa. Hilja oli varma, että keuhkotauti sai alkunsa puukonhaavasta. Fransia hoidettiin aikansa sairaalassa, mutta kun mitään ei ollut enää tehtävissä, hänet tuotiin kotiin, itse rakentamansa hirsitalon kammariin viettämään viimeiset viikkonsa. Murheita olisi jo muutoinkin ollut riittävästi. Ei ollut kulunut vuottakaan siitä, kun pikkutyttö Airi oli kuollut keuhkokuumeeseen vain puolen vuoden iässä, ja Veikko-pojan oli hinkuyskä vienyt aivan yhtä nuorena. 

Avainsanat: lapsuus, muisto, Kauvatsa, kaksoset, 1930-luku


Kommentit

22.2.2022 14:34  Riitta Salonen

Olen juuri kuunnellut Pirjo Tuomisen kirjan Maan nälkä. Siinä hän minusta käyttelee useita tämän tositarinan aineksia hahmoissaan.

Voi tuota aikakautta ! silloin kyläyhteisö tiesi, ja halusi tietään kaiken naapureistaan ja koko pitäjästä. Vai, että salavuoteudesta ripitettiin !
Nyky-ihminen ei saata ymmärtää, aika on niin erilainen.

22.2.2022 17:51  Tiina Pihlajamäki

Hei Riitta Salonen! Mukavaa kuulla, että aikakauden kuvaus on kiinnostanut. Pirjo Tuomisen kirja ei ole minulle tuttu, mutta se näyttää ilmestyneen jo vuonna 2007, joten yhtäläisyydet blogitekstiini lienevät toisaalta täyttä sattumaa, mutta toisaalta varmaan hänen tarinansakin perustuu elettyyn suomalaisten historiaan.

23.7.2022 20:30  Eeva-Liisa Rantanen

Olipa hieno ja koskettava tarina!
Uusimman Silkkiuikun innoittamana lähdin guuglailemaab Kauvatsalla sijainnutta sahaa ja tiilitehdasta - ja eikös vastaan tupsahtanut mainio kertomuksesi. Kiitos siitä!

24.7.2022 15:51  Tiina Pihlajamäki

Kiitos palautteesta Eeva-Liisa Rantanen! Tuntuu hienolta kuulla, että kirjoitus on koskettanut! Kaikkea hyvää sinulle!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini