You Can't Tell About It

An award-winning novel about a war in Europe, a prisoner camp and a young girl's journey to the war crimes tribunal.


The English edition is now available as an Amazon eBook!

Click here!

Tästä pääset lukemaan blogiani!

Kirjoitan äitini tarinaa, omia lapsuusmuistojani ja perheeni historiaa 1950-1970 -luvun Turussa.

Kupittaan siirtolapuutarha

Olen keväällä 2022 koonnut Kupittaan siirtolapuutarhan säilyttämisen tueksi raportin, jossa on paljon tietoa puutarhasta ja sen säilyttämistaistelun vaiheista.

Helmikuussa 2023 Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden yleiskaavan, jossa puutarha pääosin säilyy ja sen toimintaa kehitetään avoimemmaksi.

Klikkaa tästä, niin pääset lukemaan tiedoston!

Uusin blogiteksti!

Seimessä

Lauantai 14.10.2023 - Tiina Pihlajamäki

Tiina_seimessa.jpg

Kun olin vielä alle 2-vuotias, äiti kävi jonkin aikaa töissä. Tapio oli koulun toisella luokalla, mutta 6-vuotias Timo ja minä tarvitsimme päivähoitoa. Uudenmaankadun puutalossa oli isommille lapsille tarha ja meille pienille seimi. Minä en vaivannut päätäni sillä, että äiti odotti lasta, enkä tiennyt, että hän kärsi niin pahasta ahdistuksesta, että oli joutunut aloittamaan rauhoittavan lääkityksen.

Ahdistuksen syy oli, että hän oli tullut raskaaksi juopolle satunnaiselle yövieraalle, itseään seitsemän vuotta nuoremmalle Taunolle, joka ei kykenisi minkäänlaiseen isälliseen vastuunottoon. Laskiessaan viimein illalla lastensa jälkeen päänsä tyynylle äiti kuunteli lopen uupuneena kireää nakutusta rinnassaan, makasi selällään ja puristi peiton reunaa nyrkkeihinsä eikä tiennyt, miten tästä kaikesta oli enää mahdollista selviytyä.

 Aamulla äiti napitti minun takkini ylös asti ja solmi lakinnarut leuan alle. Hän nosti minut syliinsä, koska rattaita ei ollut. Timo pomppelehti katukiveyksellä meidän rinnallamme ja suunnitteli, millaisen autoradan hän rakentaisi tarhassa Jaakon kanssa. Aamut olivat jo pimeitä ja matka tuntui niin pitkältä, että minä toisinaan nukahdin uudelleen äidin syliin. Tarharakennus oli matala, vaalea puutalo, jonka lattiat narisivat aamulla lapsiaan tuovien äitien jalkojen kopseessa.

Tarhan johtajan huoneesta oli ikkuna saliin, jossa meitä seimilapsia varten oli kaksi pitkää riviä sänkyjä. Avohyllyssä kiilsivät lukuisat emalipotat, jotka laskettiin ajoittain lattialle. Heiluvan lapsiparven oli istuttava potalla riippumatta siitä, mitä muuta sillä hetkellä oli mielessä. Hoitajat olivat korkeita vaaleissa virkaleningeissään ja esiliinoissaan.

Lue lisää »

Avainsanat: Seimi, tarha, päiväkoti

Lisää kirjoituksia